Kettingzaag

“Na een storm heb ik een keer een omgevallen boom in mootjes moeten hakken. Aan het eind van de dag voelde ik me nuttiger dan na drie maanden in de studio” – Henny Vrienten, in de rubriek ‘Eindelijk weekend’ van het Volkskrantmagazine, gisteren.

Het is waar, hakken is leuk. En zinvol, zeker als je een houtkachel hebt, zoals ik sinds dit jaar. Omdat L. en ik ieder weekend gaan wandelen in het bos, ik daarnaast regelmatig hardloop in het Vondelpark en Rembrandtpark, en een batterij Poolse bouwvakkers bovendien de panden verderop in de straat aan het verbouwen is, heb ik in de afgelopen maanden een hoop losliggend (sloop)hout kunnen verzamelen. Genoeg om de gehele volgende winter ‘mijn wijf warm te stoken’ – voor de bron van die laatste quote (uit Man bijt Hond), (must see, kost je maar 1 minuut en 28 seconden) zie:

Voor de uitgebreide versie hiervan, waarin Eduard zelfs filosofen citeert: https://www.youtube.com/watch?v=s2JCmw4xsCs

Maar goed, genoeg hout dus om mijn wijf warm te stoken, alleen moest die voorraad stammen, takken en balken nog tot brandbare kacheleenheden worden verwerkt. En nu heb ik inderdaad een kloofbijltje. Een goeie zelfs, van het beste merk dat er is, Fiskars, maar je zit in de automatisering of je zit het niet, en ik dacht: dat moet makkelijker kunnen.

Dus kocht ik via internet een kettingzaag.

Via datzelfde internet deed ik wat vooronderzoek omtrent hoe dat kettingzagen nou eigenlijk in zijn werk ging.
“Koop een zaagbok”, ontdekte ik.
“Draag gehoor- en gezichtsbescherming” – eh, okay.
“Draag een zaagbroek” – pardon, een watte?
“En doe vooraf een degelijke cursus” – daar heb ik geen tijd voor gek, hoe moeilijk kan het zijn?

Ik heb een zaagbok gekocht. Geen idee wat het was, ik opteerde voor de goedkoopste. En rekende mijn winkelmandje af. Na 24 uur werd er aangebeld door een koerier van de internetfirma in kwestie, en die overhandigde me een pakket ter lengte van een lineaal, en ook ter dikte van een lineaal.
Het was een bouwpakket.
Een bouwpakket van 0,027 kubieke meter dat uiteindelijk ongeveer een kubieke meter moest gaan vullen. Inclusief ca 500 schroeven. Leuk hoor.
Het kostte me ongeveer een weekend om het geheel in elkaar te schroeven.
En erg stabiel was het resultaat niet bepaald, daar er 3 cruciale schroeven ontbraken. Die hiaten vulde ik voorlopig op met IKEA-houtjes. Universeel en altijd handig. Ik had een zaagbok!

Een week later kwam de kettingzaag. Ik nam aan dat dit geen bouwpakket zou zijn. En dat was het ook niet, maar toch weer wel. Zo was het zaagblad los geleverd, en de zaagketting ook.
Hoe nu?
Ik pakte de bijgeleverde handleiding tevoorschijn. 800 pagina’s dik. Ik zocht naar de rubriek ‘Nederlands’, goed voor zo’n 70 bladzijden.
Erg veel wijzer werd ik er niet van. De tekst bestond voornamelijk uit indekwaarschuwingen voor de leverancier in kwestie en bevatte meldingen uit de categorie “De magnetron is niet bedoeld om uw natte hondje in te drogen.”
“Ja, maar hoe zet ik nu dat zaagblad erop? En belangrijker: hoe krijg ik de ketting erom? En trouwens, de ketting zit in de knoop! Hoe krijg ik die uit de knoop!?”
Dat stond er allemaal niet in.
Er stond alleen: “Leg de ketting om het zaagblad”.
Ja maar, hoe dan?

Internet maar weer. Ons allerbeste vriend Google.
“Kettingzaag ketting uit de knoop halen”, typte ik in.

Maar dat heeft geen zin. Dat wist ik al van auto-vragen. Bij iets simpels als ‘band verwisselen’ kom je dan als eerste terecht op allerlei commerciele sites die banden verkopen, en zoom je in op de daaropvolgende particuliere fora, dan word je eerst wijsgemaakt dat je “betere spullen had moeten kopen”, en vervolgens lopen ze leeg op dusdanig ingewikkelde technische details dat ieder normaal mens afhaakt. Mensen met verstand van zaken op fora zitten er niet om mensen te helpen, maar enkel om hun eigen expertise zo detaillistisch mogelijk te etaleren, waarbij hun eigen bestaan het liefst onmisbaar wordt gemaakt, en je geacht wordt smekend verder te informeren naar hun oneindige wijsheid.
Zo ook bij deze kettingzaagvraag.

“Kettingzaag kopen? Kom naar:” – En dan www. en bedrijfsnaam. Kutcommercie, next!
“Zo haal je sieraden en kettingen uit de knoop:” – Sorry Google, maar dat bedoelde ik niet.
“Zelf zaag ik met een Stihl 250. (45 cc). Eerst had ik een Stihl 210. (35 cc) hiermee heb ik 3 jaar gezaagd. Nu zaag ik met een Stihl 250; ook een leuke machine. Heb hem aangeschaft omdat hier de standaard de breedte van het zaagblad op zat welke ik op de 230 groter had laten maken. Deze stihl is zelfstartend en zaagd – ook na een seisoen zagen- nog prima.
Wel heb ik bij al dat zagen last van de vele spijkers die in het hout zitten. Ook al probeer je het te voorkomen; spijkers raak je altijd. Het slijpen van mijn zaagkettingen doe ik zelf. Ik heb het mij met een theoretische handleiding zelf aangeleerd. Zie ookhttp://www.nl.jonsered.com/node309.aspx. Ik doe het met een ronde passende vijl (rattenstaart) onder een bepaalde hoek. Na verloop van tijd (ik schat zo 5-8 keer scherp maken) komt de kop van de slijpkant gelijk met de nok die er achter zit. Deze slijp ik dan met een kleine slijpschijf weg zodat ik nogmaals een keer of 5-8 mijn ketting scherp kan vijlen.
In het begin heb ik mijn kettingen (Oregon) wel eens weggebracht om ze scherp te laten maken. Dit slijpen gebeurd automatisch en dit heeft als effect dat de machine ingesteld word op de korste tand. Dit heeft tot gevolg dat er van de overigen veel te veel afgeslepen wordt en een dergelijke ketting een keer of 5 geslepen kan worden op die manier. Veel te weinig dus is mijn ervaring.”

Ok.

Toen ik verder googlede, ontdekte ik op een forum een comment van een arts. “Kettingzagen, doe het niet! Of doe eerst een cursus! Ik heb een keer een geval gehad, waarbij een patient zijn eigen hoofd had afgezaagd…”

Ok.

Misschien moest ik toch maar gewoon weer met mijn kloofbijltje aan de slag. Aan de andere kant: die kettingzaag had me 89 euro gekost. Er niets mee doen zou toch zonde zijn.
Ik trok mijn werkhandschoenen uit (Draag altijd uw werkhandschoenen als u met de ketting bezig bent – handleiding). En met grof geweld frotte ik de ketting in het gareel. Mijn vingers bloedden. Maakte me niet uit.
Met nog meer geweld ramde ik het zaagblad in de daartoe meest logische opening.
Het lukte niet.
Ik rukte aan een hendeltje in de buurt.
Toen lukte het wel.
Blijkbaar de een of andere vergrendeling, daar stond niets over in de handleiding.

Enfin. Ik behandelde het ding als een plug-and-play-apparaat, want ik wilde nu eindelijk wel eens zagen. HIEEEUW HIIIEEEEEW!!! was wat ik wilde nu de ketting op zijn plaats zat.
Ik checkte het apparaat op alle mogelijke vergrendelingen en schoof ze los.
Daarna stopte ik de stekker van het ding in een verlengsnoer en drukte op de trekker.
HIEEEEUW HIEEEEEEEUW!!! zei ie.
“We gaan godverdomme zagen, vriend!” zei ik tegen het apparaat, een Makita.

Het was mooi weder buiten. Zon, 15 graden, geen wolkje aan de lucht.
Ik plaatste mijn zaagbok op het dakterras.
Legde er een grote boomstam in.
Liet de Makita loeien.
“Je gaat eraan!” riep ik tegen de boomstam.
Maar hij verstond me niet, door de herrie.
O ja, gehoorbescherming, bedacht ik. En gezichtsbescherming.
Uit een van de laatjes in mijn apothekerskast, die met de brillen, plukte ik mijn Appelpopzonnebril tevoorschijn. Uit een andere mijn Appelpopoordopjes.
Daarna liet ik de Makita, zoals John Lennon het zou zeggen, ‘janken en springen.’
Letterlijk springen, in sommige gevallen, want bij dunne takken die niet goed in de zaagbok geklemd zitten, knalt die kettingzaag dus met een rotgang richting je gezicht, met de tak erbij, ontdekte ik.
Ik snapte opeens de comment van de arts.
Ook snapte ik waarom een cursus verstandig zou wezen.

Maar toch. Het helemaal zelf doen. Autarkie. Daar was het allemaal om begonnen.
Niks cursus.
Ik en mijn kettingzaag.
En verder niets.

Hout

Henny Vrienten had gelijk.
Ik voelde me na een half uurtje zagen al nuttiger dan na een maand kantoorarbeid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s