Kandersteg 2012

Sinds 1999 ga ik met mijn familie elk jaar in oktober een weekje naar Zwitserland. Hoe we daar ooit op gekomen zijn, ik weet het niet meer, en het doet er ook niet toe. Wel weet ik dat ik gek ben op tradities, en het liefst geen moment onbenut laat om mijn leven te herhalen.

Ik geloof in herhaling. Herhaling is prettig, comfortabel, maar tevens uitermate leerzaam. Dat weet een kind, maar ook een wetenschappelijk onderzoeker. Voor experimenten zijn gelijkblijvende omgevingsvariabelen onontbeerlijk, om het gedrag van de onderzochte entiteit zo zuiver mogelijk te kunnen duiden. Wat ik bedoel te zeggen: Als je elk jaar naar Zwitserland gaat met precies dezelfde mensen, en je voelt je het ene jaar geweldig, en het andere jaar iets minder, dan weet je tenminste dat dat aan jezelf ligt.
Dus dan hoef je je daar verder niet druk om te maken. Of juist wel. Maar dat is dan meer iets voor de psychologie, of filosofie, als je er goed over nadenkt, maar daar had ik het niet over.

Hell. Sorry, ik ben een beetje grieperig. En het is al laat, en dat komt dan weer doordat ik veel te lang heb zitten Wordfeuden met mijn beste vriend. En bovendien heb ik veel te veel gedronken en heb ik te schaften met een insectenplaag op de benedenverdieping, en moet ik morgen weer werken, mijn hoofd loopt kortom om, en mijn god, wat verlang ik terug naar Kandersteg.

Elke dag om 7.00 op. Douchen, ontbijten, en wandelen maar. Tochten van 8 uur lang. Niet te zuinig.
Ik ga jullie een paar plaatjes laten zien.

Hier is de eerste:

Kijk, dan voel je dat je leeft. Met de eigen voetjes boven de wolken geklommen. Fuck de nevel die boven de dalen hangt. Uitzicht, daar gaat het om.

Dit is de tweede:

 

Ik zag ‘m ontstaan met mijn eigen ogen. De regenboog. Hij eindigde vlak voor mijn voeten. Tegen beter weten in scande ik de omgeving op een pot met goud. Nog nooit zo dichtbij geweest. Maar niet gevonden.

De derde:

Dit is er eentje van de testosterontocht die ik met mijn broertje heb gemaakt. Naar de Blumlisalphutte op bijna 3000 meter.  Het is dat gebouw daar links, gefotografeerd vanuit 400m onder de top. Tijdsaanduiding vanuit het dal: 4h30. Wij liepen hem in 2h57. Inclusief lunchpauze onderweg. Midlifecrisis? Vast wel. Maar niet dat ik er erg in heb. 2h57, suckers!

En dit is de laatste:

Dit is een 50 meters tellende, praktisch loodrechte rotswand met staalkabels. De figuur die jullie zien is mijn geboorteprovider. Ze telt de dubbele Christusleeftijd, en klautert naar boven.
Dit hier, is mijn dappere moeder. 
Ze weet wat er zich onder haar begeeft:

De ijs- en ijskoude Oeschinensee

Zwitserland. Het was weer een geweldige week. Met al zijn herhalingen die nog meer anders waren dan ooit.
Niets blijft hetzelfde. En daar hoef je niets voor te doen. Dat gaat vanzelf. De tijd. Water is krachtiger dan de steen, tijd is krachtiger dan het water. Sterker nog: water is krachtiger dan de steen dankzij de tijd. Zonder tijd is water vies de lul, maar dat terzijde.

Normaal gesproken lees ik tijdens Zwitserland altijd een boek van Alex Boogers. Zoals gezegd, ik hou van tradities en herhaling. Maar de Alex Boogers-boeken waren op. De nieuwe komt pas uit in november, dus ik moest dit jaar iets anders lezen. De keuze was moeilijk, maar uiteindelijk heb ik geopteerd voor de volgende roman: ‘Supertriest, waargebeurd liefdesverhaal’. Van ene Gary S., een 39-jarige jood uit New York. Het is een science fiction-boek. Een boek waarin de huidige tijdgeest wordt geextrapoleerd naar pakweg het jaar 2020.
Hence de titel. Die qua verkooppotentieel moeilijk te verbeteren valt.

Ik vond het een goed boek. En dankzij dat boek verlang ik nu alweer naar Zwitserland 2013.
Opdat ik de dagelijkse gang van zaken, en vooral de bijbehorende tijdgeest, weer ouderwets enorm kan ontvluchten.

 

Advertisements

3 thoughts on “Kandersteg 2012

  1. Hoi Roxane,
    Dank voor het compliment. Mijn gedichten zijn in principe nergens te lezen. Het is vooral podiumpoezie, die ik niet zo geschikt vind voor publicatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s