Troost

Ik ben in de afgelopen 2 weken compleet verTielinaliseerd. Met dank aan het kampioenschap van Ajax, een weekendje Liverpool, en gisteren de Champions League-finale. Drie weekends achter elkaar met mijn Tielse vrienden vertoeft. Met als gevolg dat ik een hoop heb gelachen, 3 kilo ben aangekomen (wat in mijn geval meer dan 5% van mijn lichaamsgewicht betekent), en moeite moet doen om het ABN weer op te pikken.
En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud van de gesprekken. Om een voorbeeldje te geven van een conversatie die wij bijvoorbeeld bij aanvang van zo'n CL-finale voeren:

(Over een speler van Barcelona:)
"Die goser schijn het te doen met Shakira."
"Wie is da, Sjakiela?"
"Een zwarte"
"Wat veur 'n zwarte?"
"Wit ik veul, zunne zangerin"
"Joa, die ken ik wel", zei mijn goede vriend A., "die moak altied van die pirouetjes"
"Pirouetjes, ken ze ok danse dan?"
"Joa kjel!", zei A., "moar serieus, die zou ik bes wel es op m'n lul willen zetten."
"En dan?"
"Loaten droaien, wa-da-je-wat! Als un bromtol! Die Shakira, man, die moak van je piel een wokkel! Heerlijk!"
"Als je er goed over nadenkt", zei ik tegen A., "is dat best poetisch gesproken."
"Joa", zei A., "ik ben een romanticus."

Enfin, dat werk dus. 3 weekends lang. Sommige mensen worden daar moe van. Ik niet. En al helemaal niet als ik gedronken heb. Dus ik heb het naar mijn zin gehad.

Tussendoor moest ik ook nog eens een gedicht in opdracht schrijven, voor de Tielse Gemeenteraad. Ter gelegenheid van het stadsbezoek van de Provincie-bobo's. 4 nachten achtereen heb ik na een zware werkdag bij de Bank, aan een vers geploeterd, van 128 regels lang. 128 omdat ik geloof in getallen. En een vers omdat ik geloof in rijm. Zeker voor dit soort gelegenheden. Een publiek met de ballen verstand van poezie wil graag zogenaamd vakwerk zien. Ik kan dat. Ik kan rijmen. En slijmen, niet te vergeten. Ook niet onbelangrijk. Niet te openlijk, maar er alleszins voor zorgdragen dat het eindgevoel goed is.
Ik ben een natural born pleaser. Ik behaag de mensen graag. En om dat te compenseren rook ik heel veel sigaretten.

Het gedicht viel erg goed bij de gemeenteraad. En de belangrijke Provincie-meneren. Ik was al lang en breed weer in Amsterdam toen om half 2 's nachts mijn mobiele telefoon afging.
Raar tijdstip.
Voor de zekerheid nam ik op. Je weet maar nooit of er iemand dood is.
Het was een Tiels gemeenteraadslid.
"Ja, euh, ik zzzit hier duszz in zzhe Hexagon (Tiels cafe-pdn), en zssja…"
"Met wie spreek ik?" vroeg ik.
"Metzz X!", zei de man.
"X!" riep ik, "zeg het eens!"
"Zzsja, jij waszz duszz echt ontzzzetzend goed he, vanzmiddagzz hmzz…"
"Ik ben blij dat je het mooi vond", zei ik.
"Szjaa, maar nu zzzit ik hier duszz met het CDA en euhmzz hmmzz, o ja! Groen Links! En! En! En!"
"En wat?" vroeg ik.
"En watzz hmzz? Watzz ookalweerzz, euhm o ja! Wij gaan duszz gezzzaamz…, gemeenszzz…, euh, zzeg maar gewoon met z'n allen duszz gewoon een inizziatiefwetszzvoorstel indienen!"
"Heel mooi", zei ik, "waarvoor precies?"
"Nou! Hmzzz.. Wa-da-je-wat?" zei X.
"?"
"Dat jij eindelijk offizzieel ztadzzzdichter van Tiel wordt, natuurlijk hmzzz", zei X.
"Misschien is het een goed idee om me daar morgen even over terug te bellen", zei ik.
"Ja, maar dan ben ik het allang weer vergeten!" riep X.
"Je lijkt precies op mij", zei ik.
"Ha ha!" riep X.

Let op, het laatste wat ik wil is X. belachelijk maken. Integendeel. X. snapt Tiel. Je zou bijna kunnen zeggen: X. is Tiel. Ik ken 'm al wat langer dan vandaag. Ik hou van het type. Pragmatisch in al zijn voegen en kieren. Niet te veel vaag gelul. Maar vooral: Ijzer smeden als het heet is. En daar wil een drankje nogal eens bij helpen.

Troost, daar gaat het uiteindelijk misschien wel om in het leven. Die gedachte kwam in ieder geval weer eens bij me op toen ik vorige week in Liverpool was. De oude vervallen havenstad, die als het afvoerputje van Engeland wordt gezien. Nergens zuipen de mensen zich zo de tering als daar. Het is er altijd kutweer, de helft van de gebouwen is dichtgespijkerd met hardboard, maar nergens zie je kortere rokjes en drukkere pubs. Achterliggende gedachte: Hoe klote de wereld ook is, het leven wordt vanzelf leuk met genoeg pints achter de kiezen. Om het af te maken worden op de toiletten posters gehangen. Hoe het er bij de dames uitziet weet ik niet, maar bij de heren worden kosten nog moeite gespaard om de lads te voorzien van het broodnodige zelfvertrouwen. Zo zien de toiletten eruit in bijvoorbeeld de McCartneybar:

McCartneybar 

En dat is nodig. Want de meisjes in Liverpool, ze willen zo graag. Trekken hun krapste kleren en hoogste hakken aan. Maar ze gaan bijna allemaal alleen naar huis. Op blote voeten:

Meisjes liverpool 

Want de jongens, wat zal ik zeggen over de uitgaande Engelse, Liverpoolse jongens. Waarschijnlijk werken ze te hard. Na sluitingstijd zijn er twee opties: Ofwel je ligt game-set-en-match in een portiek te snurken, ofwel je bent aan het vechten.

Wij kozen per ongeluk voor het vechten. Nu, een week later, mankt A. nog een beetje, maar we hebben het toch maar mooi overleefd.

We hebben een goed leven.

 

 

 

 

Advertisements

10 thoughts on “Troost

 1. Hoe meer drank erin zit, des te grappiger word je, kennelijk.
  Wel knap dat je dan nog kunt spellen. Waarom was je Cancellara? (dit is een aanvraag)

 2. @Nova,

  Dank! En eerlijk is eerlijk, een aanvraag is een aanvraag, dus bij dezen mijn antwoorden.
  Op de multiple-choice-quiz van sportwereld (http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/WelkeWielrennerBenJij/) waren die als volgt:

  -Wat is voor jou de koers der koersen? Ronde van Frankrijk
  -Hoe lang rijd je graag met je neus in de wind? Niet
  -Voor deze prachtvrouw wil ik mijn televisie zelfs tijdens de koers even uitzetten. Vrouwe nummer D
  -Ik eet het liefst… Italiaans
  -Welke uitspraak past het best bij jou? Op het werk/school… ben ik een buitenbeentje. Ik doe gewoon mijn eigen zin.
  -Eindelijk, het wielerseizoen is voorbij. Ik aarzel geen seconde en vertrek onmiddellijk naar… Curacao
  -Welke kleuren wil je op jouw trui? Blauw
  -Hoeveel kilometer fiets je per jaar? Minder dan 4000km
  -In welke media wil je graag verschijnen? Krant van West-Vlaanderen
  -Hoe win je het liefst een koers? Solo
  -Wat is je favoriete automerk? Porsche
  -Als coureur rijd ik als… één van de kopmannen in een topploeg. De ploeg werkt voor mij maar ook andere ploegmaats kunnen de klus klaren als ik een mindere dag heb.

  Uitslag: Fabian Cancellara

  Bijschrift van Sportwereld:
  Zijn bijnaam ‘Spartacus’ zegt genoeg: deze Zwitser is de krachtigste renner uit het peloton. Verschroeiend tegen de klok, fenomenaal over kasseien en bergop haast niet uit de wielen te krijgen. De Zwitserse tempobeul, in 2010 winnaar van de Ronde vanVlaanderen en Parijs-Roubaix, is sinds 2008 nog amper te stuiten. Drie seizoenen geleden won hij Tirreno Adriatico én zette hij met een verwoestende tempoversnelling de sprinters een neus in Milaan-Sanremo. Zijn voorjaar gaf hem toen zo’n boost dat hij op de Spelen in Peking goud behaalde in het tijdrijden en brons in de wegrit. Niemand die er aan twijfelt dat ‘Spartacus’ ook in 2011 de sloophamer zal bovenhalen.

 3. Op zich opmerkelijk want mijn antwoorden duidden op een opportunistische rasprofiteur, een aartsluie slappe lul die geen verantwoordelijkheid durft te nemen.
  Bepaald geen Cancellara.
  Maar evengoed wel vaak het profiel van de succesvolste wielrenners.

 4. Ha, dankjewel, leuk! Ik heb alleen totaal geen verstand van wielrennen, dus ik neem het allemaal maar gewoon van je aan. Het enige intrigerende blijft wie Vrouwe nummer D is. Maar goed: wellicht is het boeiender als je nog iets een mysterie laat.

 5. vandaag was evenwel nog knotsgekker, zunne. Wat een koers, in hoeverre het opwaaierende stof ons toeliet te zien wat er überhaupt gebeurde, koerstechnisch. De renners waren geweldig, de (excuseer, maar Vlaamse!) commentatoren daarentegen horken!

 6. Een week ervoor was het wat betreft het matten ook al zo raak (al werd het toen nog net met wat sjorren en wat woorden opgelost) 😀

  Ik kwam een van de gasten met wie we het aan de (vlaggen)stok haddeb nog tegen in een filmpje: die gast die die trap uitdeelt op sec 0:29 in het onderstaande filmpje. De gast met A.C.A.B. in z’n nek getatoeerd heb ik niet meer teruggevonden.

  Ik hoor nog wel eens hoe het in Liverpool zo ver gekomen was (voordat ik een letter gelezen had was de plek van de onderste foto mij direct duidelijk ;))

  http://www.guardian.co.uk/society/2007/oct/23/drugsandalcoholHierboven een aardig stukkie over Liverpool en drank uit de Guardian

 7. @a true red: Herkenbaar stuk, dat in de Guardian.
  En inderdaad, op 15 mei was het ook al bijna knokken. Misschien voortaan die PVV-vriend van Ulco maar weer meenemen 🙂
  In Liverpool was het raak omdat iemand, ik geloof I., een foto nam van de dronken vriendin van een zo mogelijk nog zattere goser. Uiteindelijk is het nog tamelijk goed afgelopen. Hoewel I. en ik het asfalt van dichtbij hebben gezien, en A. lichte scheenschade heeft opgelopen, hebben we wel min of meer gewonnen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s