Quotes NK Poetryslam 2010

Aanstaande vrijdag 10 december is het weer zover. Dan vindt de finale van het NK Poetryslam plaats in Tivoli de Helling te Utrecht. 9 kandidaten, 3 juryleden en een bomvolle zaal als publiek.

En traditiegetrouw ga ik hier op plukdenacht mijn quotes afgeven tegen welke gewed kunnen worden op de kandidaten. Dat doe ik elk jaar. Gewoon, omdat ik dat leuk vind. En ook omdat ik zelf altijd, als ik iets over een toekomstige eventualiteit wil weten, als eerste kijk of bookmakers er iets over te melden hebben. Want bookmakers hebben het vaak bij het rechte eind. Bijna net zo vaak als de inmiddels overleden Octopus Paul.
Maar ik doe het ook omdat ik wel eens pretendeer verstand te hebben van slampoezie. En vind dat je na zo'n bewering ook met de billen bloot moet. Ik bedoel: dat je gevoeglijk mensen die het niet met mijn inschatting eens zijn, een faire kans moet geven hun hogere inzicht om te zetten in keihard geldelijk gewin, dat direct ten koste gaat van de bankrekening van eigenwijze ondergetekende.

Wie niet kan wachten en direct de quotes wil zien, raad ik aan het volgende gedeelte te skippen, en meteen helemaal naar onderen te scrollen. Maar voor geinteresseerden volgt nu eerst een kort verslag van hoe de diverse kandidaten in de NK-finale terecht zijn gekomen. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee. Hoe fragmentarisch dan ook, elke informatie is kennis, en kennis is wellicht geld.

Afgelopen maandag vonden de halve finales plaats. Verspreid over 3 locaties (cafe de Bastaard, cafe U-rock en cafe de Kargadoor) streden 24 deelnemers, die zich via een van de landelijke slams hadden gekwalificeerd, om de 9 fel begeerde finaleplaatsen.

Ik ben op alle drie de locaties wezen kijken. Rende continu over de Utrechtse grachten heen en weer om zo min mogelijk van de spectaculaire ontwikkelingen te missen. Want een spektakel was het. Georganiseerd door het Poeziecircus, dat het wat mij betreft weer fantastisch heeft gedaan. Goeie locaties, dicht bij elkaar, gezellig, klinkende jurynamen, en genoeg promotie verricht om de nodige aanloop te genereren.

 Ik begon de avond in de Bastaard, waar oa mede-Kring-presentator Diana Ozon in de jury zat, Festina-presentator Sander Meij de boel aan elkaar praatte en voormalig NK slamkampioen Bernhard Christiansen op het podium mocht aantreden, alsmede misschien wel de beste verse slammer van Nederland: Daan Doesborgh. Ik zag Bernhard een geweldige eerste ronde weggeven, Daan eveneens. Ik dacht: dat komt wel goed, hier waarschijnlijk geen verrassingen, ik ga door naar cafe U-rock, waar mijn eigen lieve Festina-kandidaten (Martijn Teerlinck en Marcel van Dijk) acte de presence moesten geven (en tevens Kira Wuck, die eigenlijk ook een beetje van Festina was, en Boris de Jong, een Festina-vriend) om ze te ondersteunen in hun 2e ronde. De ronde die deze avond de belangrijkste was, want daarin werd bepaald wie zich wel of niet kwalificeerde voor de NK-finale op vrijdag. In de jury zaten hier o.a. Chretien Breukers (van uitgeverij en website de Contrabas) en Alfred Schaffer (van uitgeverij de Bezige Bij).
Toen ik binnenkwam in het stampvolle cafe was de eerste ronde zojuist afgelopen. Ik begroette Marcel van Dijk. "Goeie biografie had je", zei ik. En dat was waar. Zijn biografie op de site van het NK Poetryslam startte met de zin: 'Marcel van Dijk, geboren 1965 te Hoofddorp, tegenover de Gereformeerde Begraafplaats (± 3.000 graven).'
"Dank je", zei Marcel in zijn zwarte kleren en met zijn doodsbleke grijnzende gelaat.
Hij was evenwel niet door naar de 2e ronde. Ook Finse immigrante Kira Wuck niet, tot mijn spijt. Nog te onrijp volgens de jury. Ze hadden in die zin een punt, dat ze Boris en Martijn wel door lieten gaan. En die leverden vervolgens beiden in de 2e ronde een topprestatie. Vooral het 3 minuten durende gedicht van Martijn was subliem. Het had ritme, het had halfrijm, het had visie en driedubbele gelaagdheid. Fenomaal voorgedragen bovendien, door de Joodse jongen met de snor.
Laatste twee gingen dan ook goddank door naar de NK-finale.
"Uitstekende keuze", zei ik terwijl ik, wellicht een beetje notdone, met mijn zatte kop jurylid Alfred Schaffer op zijn schouder tapte.

Vervolgens door naar de Kargadoor. Voor de deur begroette ik Jolies, die buiten stond te roken en die dag ervoor de 'zoutste slam van Nederland' had gewonnen, de 'Slam by the Sea' te Vlissingen, waardoor ze zich als laatste kandidate voor deze halve finales gekwalificeerd had.
"En?" vroeg ik, "ben je door naar de finale?"
"Pfff", zei ze, en dat zei ze niet omdat ze rook uitblies.
Binnen begroette ik de dichters Pom Wolff, Jeroen Naaktgeboren, Martin Aart de Jong en Han Ruijgrok.
"Is het wat?" vroeg ik, "hier, vanavond?"
"Hmmm", hmm-den ze, niet al te vrolijk.
"Wie is er door naar de finale?" vroeg ik.
"Dat krijgen we zo te horen", zei iemand.
Ik liep de zaal in. Begroette mijn 2 favoriete dichters uit de kandidatenlijst van dit podium; Justin Zaaijer en Daniel Vis.
"Hoe ging het?" vroeg ik.
"Goed", zeiden ze.
"Dus jullie zijn door?"
"Dat krijgen we zo te horen."

We kregen het te horen. Van de jury. Ze waren niet door.
"Kut", zei ik.
Maar de jongens waren sportief. Ze applaudiseerden voor de 3 kandidaten die wel door mochten.
En die voor de vorm nog een battle-tje mochten doen, Peter Knipmeijer en ouwe trouwe Jeroen. En Hanneke van Eijken was door het publiek gekwalificeerd als de derde afgevaardigde voor vrijdag.
"Jezus", zei ik, "Als jullie niet meedoen hoef ik die battle niet te zien, enfin, ik ga weer terug naar de Bastaard, kijken wie er daar door zijn."

De halve finales van het NK Poetryslam zijn als de Amerikaanse trials voor de Olympische Spelen: er zijn zoveel goeie kandidaten dat er onvermijdelijk een paar favorieten sneuvelen. En soms piepen er mensen tussendoor waarvan je bij voorbaat al weet dat ze kansloos zullen zijn.

Terug in de Bastaard bleek ik net op tijd voor de finale-battle. Tussen Daan Doesborgh en Claudio Ritfeld. Wie? Claudio Ritfeld. Een schattige geengageerde jongen, maar tevens eentje die geen goed lopende zin uit zijn mond weet te krijgen. En nog beroerder in grammatica is, dan mijn eigen persoontje na 26 pils.
"Wat is er gebeurd!?" vroeg ik aan L., "waarom is Bernhard niet door!?"
"Hij had maar 1 stem van het publiek", verklaarde iemand.
Vreemd.

Enfin, zo zie je maar: ik weet ook niet alles, laat staan dat ik de toekomst kan voorspellen.
Toch ga ik het wagen.

Nog even een paar spelregels:

1. Ik wil het wel leuk houden, dus wedden mag, maar dan alleen middels een bevestigde email van beide kanten (mailen kan via het mailformulier op deze site), om niet al te hoge bedragen (10 euro inzet van jouw kant, max).
2. Het boekkantoor sluit vrijmiddag (10-12-2010) om 14.00. Alle niet wederzijds bevestigde weddenschappen komen na dat tijdstip te vervallen.

Ten slotte nog de opmerking dat deze quotes niets te maken hebben met mijn persoonlijke smaak, maar louter zijn gebaseerd op mijn inschatting van de kansen.

Okay, hier zijn ze dan. De onvervalste plukdenachtquotes van het NK poetryslam 2010:

Nk Daan 
vlrn, vbnb: Daan, Hanneke, Boris, Peter, Wibo, Saskia, JeRoen, Claudio, Martijn.

Daan Doesborgh (Slam Leeuwarden)                           1:2
Boris
de Jong (Poëzieslag Leiden)                                 1:3
Martijn Teerlinck (Festina Lente Amsterdam)             1:4
Peter Knipmeijer (Slamersfoort, Amersfoort)               1:5
Jeroen Naaktgeboren (Poëzieslag Leiden)                   1:8
Wibo Kosters (Slampionship Enschede)                     1:10
Hanneke van Eijken (Dicht-Slam-Rap Boxtel)              1:15
Saskia van Leendert(PSKG, Velp)                                 1:20
Claudio Ritfeld (NoorderZlam Groningen)                   1:30

Wat zoveel betekent als: Zet 10 euro in op Daan en als ie wint krijg je er 20 terug
Kortom: Je kan dus zelfs 290 euro winnen!

In de jury zitten trouwens dichter Esther Jansma, NRC-recensent Ron Rijghard en programmamaker Arie Boomsma (zie ook www.poetryslam.nl)
Dus wie zal het zeggen.

Om te wedden: mail me. Ik zou zeggen: maak me blut!

Advertisements

8 thoughts on “Quotes NK Poetryslam 2010

  1. Ha Sven, je vergist je. Jeroen (publiekskeuze) stond tegen Peter in de battle (jurykeuze). Hanneke was de derde finalist, op publieksstemmen.
    Onderschat de rol van het publiek niet, want in de finalefinale stemt alleen het publiek! Het publiek maakt zich minder druk om taalfoutjes.
    Ik zet 5 op Claudio Ritfeld, 10 op Daan Doesborgh, 5 op Peter Knipmeier.

  2. Yo Sven, kan ik tien euro van je lenen om in te zetten op Martijn Teerlinck? en als we dan toch bezig zijn met jou geld; doe maar vijf op Boris en vijf op Daan. om met Japi te spreken ‘je krijgt ‘t bij gelegenheid weer terug.’

  3. Hoi Alexis, a bon! Had ik toch nog een minuutje langer moeten blijven in de Kargadoor. Enfin, ik heb het aangepast in het verslag. Weddenschappen staan genoteerd!

  4. Hoi Ome Bennie, uit ethische overwegingen zou ik je er natuurlijk op moeten wijzen dat het niet verstandig is om te speculeren met geleend geld. Maar fuck the eighties! We leven immers al in 2010. Dus je weddenschappen staan genoteerd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s