Mijn Appelpop 2009

"’Bilder sagen mehr als Worte’, schreef ik vorig jaar. En tsja, dat vind ik nog steeds.", schreef ik vorig jaar. En nog altijd ben ik niet van mening veranderd.

Anyway. Ter zake. Tussen de werkzaamheden door heb ik de volgende bandjes kunnen zien:

Vrijdag 11 september 22.30, Blossom (3e) podium: The Death Letters

Deathletters

Piepjong duo. 16-jarige drummer en 17-jarige zanger/gitarist. Afgelopen januari gescout op Noorderslag. En sindsdien zijn ze zelfs nog beter geworden, merkte ik. Met name de zang. Ik durf ze met recht ‘de Nederlandse White Stripes, maar dan met een betere drummer’ te noemen.

Voor de rest vrijdag geen fuck gezien. Geen tijd. Te druk met de geldstromen van de kassa’s.

Zaterdag was leuker. Tegen alle voorspellingen in schitterend weer. Ik ben begonnen met het kijken naar ons zeer diverse publiek:

Publiek_3

Jong. En wat ouder:

Publiek_1

Daarna:

Zaterdag 13 september 13.45, Music Mayday (2e) podium, Miss Montreal:

Missmontreal

Hitje ‘Just a flirt’ eventjes meegepikt, waarbij ze met een vette grijns the finger deed tijdens de slotzin "but you were just an asshole anyway":

Missmontreal_finger

Vervolgens:

Zaterdag 13 september 15.00, Blossom (3e) podium, Barbarella:

Barbarella_whos_your_leader

"Wow", zei de zanger van de band uit Nijmegen na afloop van het eerste nummer, dat met een gigantisch applaus werd beantwoord, "Ik wist niet dat Tiel zo geweldig was! Who is your leader?"

Zaterdag 13 september 16.30, Blossom (3e) podium, The Deaf:

Heideroosjes_spike

Van het optreden is helaas (nog) geen foto beschikbaar. Wel is the Deaf-frontman Spike (ook van Di-rect) later backstage vastgelegd met de bassist van de Heideroosjes.

Zaterdag 13 september 18.00, Blossom (3e) podium, DeWolff:

Dewolff_hamond

Vette Hammond-sound, na wahwah mijn lievelingsgeluid 

Dewolff_een_pils 

En een kuiken dat net uit het ei is, als zanger/gitarist. Zingen kan ie overigens niet zo goed, en dat doet ie dan ook gelukkig zo min mogelijk. Liever drinkt hij een pils en trapt ie z’n wahwah in. Zou mijn zoon mogen wezen.

Zaterdag 13 september 20.40, Hoofdpodium, Golden Earring:

Earring_barry

Met een drumsolo van Caesar Zuiderwijk. Normaal heb ik niks met drumsolo’s. Serieus. Al te opzichtig drummen vind ik over het algemeen meer iets voor hersenlozen die menen voor zichzelf te moeten opkomen. Maar van deze kreeg ik tranen in mijn ogen. Van ontroering, beleving en bewondering tegelijk:

Earring_caesar 

Maar het absolute hoogtepunt van de zaterdag was voor mij een optreden dat al net iets eerder die avond had plaats gevonden. Namelijk het volgende:

Zaterdag 13 september 17.25, Music Mayday (2e) podium, Heideroosjes:

Heideroosjes_2

Het Music Mayday (2e) podium is dit jaar misschien nog wel mooier qua uitstraling dan het hoofdpodium. Het 2e podium wordt niet meer ingeperkt door de grenzen van een tent, het is volledig open air, strak langs de Waal, en met de zon er op is het de idyllischte stage van Europa.

Soms komt alles samen. Het podium was schitterend, de zon brak door, de rivier deed z’n werk, het stond maximaal vol met publiek en old-school punkband de Heideroosjes gaf tijdens z’n 20-jarig jubileum het concert van z’n leven.

Heideroosjes_marco

Zanger Marco leek wel 18 ipv 40, en  sprong op en neer alsof ie op de maan stond in plaats van op aarde, de zwaartekracht kreeg geen voet aan de grond.

En in het publiek vond dat navolging. Er werd gesprongen en gepogoed dat het een aard had. Maar dat niet alleen. Appelpop is een van de weinige festivals dat onafhankelijk is. Niet onder een juk zit van externe commerciele partijen. Wij bepalen onze eigen regels. Ergo, bij ons mag er gecrowdsurfed worden. Dus.

Heideroosjes_crowdsurfen_2

Heideroosjes_crowdsurfen_3

Heideroosjes_crowdsurfen

Kortom, het was een prachtige editie. Met dank aan alle 500 vrijwilligers.

Ik ben blij dat jullie er waren. Vooral Daan, Martijn en Sander. Voor die laatsten: De leader of Wamel over halen om zijn/haar dorp om te dopen naar ‘Wafel’ wordt denk ik lastig, maar ik zal ‘afroomkeet’ in ieder geval nomineren voor de nieuwe van Dale.

Thanks boys! Hopelijk tot volgend jaar!

Heideroosjes_crowdsurfen_4_2

Foto’s: Raphael Drent en Martijn van Kuilenburg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s