Opkomst

Disclaimer: Hier volgt een poltiek correct bericht.

De grappigste tweet die ik vannacht op twitter voorbij zag komen was van @HelgaWalop: Wilders bij de slager: "Mag ik van u 1 cordon sanitaire?"

Een tweet die was gepost tijdens het lijsttrekkersdebat na afloop van de Europese Verkiezingen. Een rumoerige live-uitzending waarin Wilders weer eens ageerde tegen ‘die linkse kerk die tegenover hem zat’: "daar zitten ze, 4 op een rij!"
Wilders zat er samen met 6 andere fractie-voorzitters uit de Tweede Kamer onder voorzitterschap van Ferry Mingelen (zo op het eerste gehoor door iedereen consequent met ‘Meneer Mengele’ aangesproken) in het atrium van het stadhuis, alwaar men zou discussieren over de uitslag.
Klein probleempje echter: er was nog geen uitslag. Slechts een handjevol gehuchtengemeentes, waaronder usual suspects als Renswoude en Schiermonnikoog, had het voor elkaar gekregen om voor 23.00 de definitieve plaatselijke resultaten door te geven aan Hilversum. Een daadwerkelijk landelijk beeld was er nog niet.
Waardoor er gediscussieerd moest gaan worden over de zogenaamde ‘definitieve prognose’; de cijfers uit de exit-poll, zoals die door marktonderzoeksbureau Synovate een paar uur eerder was verzorgd.

Dat onderzoeksbureau kan overigens bij het grof vuil. Want ze zaten er behoorlijk naast. Vooral waar het ‘t opkomstcijfer betrof. De hele dag door stuurde Synovate er enthousiaste persberichten uit, dat de opkomst zowel om 12.00, 16.00, 19.00, als op het tijdstip van het sluiten van de stembureaus, hoger lag dan 5 jaar geleden.
Waarop alle politici, de Minister-President incluis, zich verheugd uitspraken over ‘dit bemoedigende resultaat voor de democratie’.

Maar uiteindelijk hebben we de volgende ochtend, toen de daadwerkelijke opkomstcijfers bekend werden gemaakt, mogen constateren dat er maar liefst 10% minder kiezers naar de stembus zijn gegaan dan tijdens de vorige Europese Verkiezingen. (Voor de duidelijkheid: 40% in 2004 om 36% in 2009 is 10% minder).

Het klinkt misschien futiel bij een toch al zo weinig tot de verbeelding sprekend onderwerp, maar het is wel degelijk een interessant gegeven. Want zo’n laag opkomstpercentage kan maar drie dingen betekenen.

Of:
1. Het was verschrikkelijk slecht weer.
2. Europa interesseert de kiezer voor geen meter.
3. Die hele democratie/politiek doet de kiezer geen hol meer.

Nou was het hier in Amsterdam net op het moment dat ik ging stemmen inderdaad behoorlijk druilerig weder, maar de rest van de dag was het droog geweest. En volgens mijn moeder heeft in Tiel gewoon de zon geschenen, dus reden 1 kunnen we gevoeglijk uitsluiten.

Reden 2, dat Europa de Nederlandse kiezers voor geen meter interesseert, klinkt in eerste instantie al iets aannemelijker. Wij waren immers een van de zeldzame landen (en bovendien het eerste) dat ‘nee’ zei tegen de Europese Grondwet.
Aan de andere kant: juist dan zou je verwachten dat de opkomst behoorlijk hoog zou zijn. Ik bedoel, wij hadden immers een duidelijke mening. Als we onverschillig zouden zijn geweest inzake de EU, dan hadden we tijdens dat referendum ook wel gezegd: "ach weet je wat, we zitten er al decennia in, we zijn zelfs een van de mede-oprichters, het zal wel goed zijn, die nieuwe Europese grondwet."
Wat ik wil zeggen: Ook al is het in negatieve zin, Europa houdt ons blijkbaar wel degelijk bezig. Dus reden 2 kunnen we ook afvoeren als verklaring voor het lage opkomstpercentage.

Kom ik bij reden 3.
En ik geloof dat we er dan zijn. Er is iets mis met de politieke beleving an sich. De weinigen die zich nog genoodzaakt voelen de gang naar de stembus te maken, zijn de mensen die het wel aan ‘t hart gaat. Je ziet het terug in de uiteindelijke uitslag. De duidelijke ‘Nee’-partij (PVV) en de overtuigende ‘Ja’-partijen (D’66 en Groen Links) zijn de enigen die hebben gewonnen.

Foksuk_2

Is dat een probleem? zul je je misschien afvragen, want het maakt op zich toch geen flikker uit. Rechts 4 zetels erbij, aan de andere kant links 3 zetels erbij. Okay het midden 7 zetels kwijt, maar het houdt elkaar overall dus wel zo ongeveer in evenwicht, toch?

En dan moet ik toegeven: ja, dat klopt. Aan de andere kant: het evenwicht is zonder een stevig consoliderend middenbrok, wel een stukje brozer. En bovendien, D’66 is helemaal niet links. En die fractie waar ze in Europees verband in terecht komen, al helemaal niet.

En ik wil nog iets zeggen over polarisatie. Polarisatie kan soms ontzettend grappig zijn. Zoals in de tijd van Den Uyl en van Agt en Wiegel. Nooit was Den Haag Vandaag zo leuk als in die jaren. Zelfs brugklassers, zoals ik destijds, zaten toen iedere avond om 23.00 gebiologeerd voor het scherm.
Maar polarisatie is niet altijd even onschuldig. Let op, ik wil helemaal geen rechtstreekse vergelijking maken, maar in de jaren ’20 van de vorige eeuw was er in West-Europa ook sprake van een ontkiemende polarisatie. De communisten tegenover de nationaal-socialisten. Heel onschuldig allemaal. Totdat er in 1929/1930 een economische crisis ontstond. En die polarisatie uitmondde in, enfin, dat mag ik als bekend veronderstellen.

Om een lang verhaal kort te maken: Gij middenpartij-aanhangers, ga de volgende keer alsjeblieft wel stemmen.
Al is het maar, om met GeenStijl te spreken, gewoon, omdat het kan.

Ook als je meent dat je het allemaal goed voor elkaar hebt, en het liefste wilt dat er niet te veel verandert.
Juist dan.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben GroenLinkser. Een stabiele partij met een trouwe aanhang, die in dat opzicht gebaat is bij een lage opkomst van de overigen, opdat wij zelf meer zetels halen. En wij willen wel iets veranderen. Maar kom op. Verkiezingen zijn geen grap.

Wilders bij de slager: "Mag ik van u 1 cordon sanitaire?"
Slager: "Is het een cadeautje? Of is het voor uzelf?"

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s