AbnAmro blijft!

Abnamro_blijft

Dit enorme spandoek hangt al sinds afgelopen maandagochtend weer middenin het kloppend hart van de ABNAMRO, de hal van Marketing, de afdeling waar ik werk.

Toen ik die maandag binnenkwam hadden al mijn collega’s strijdbaar de restanten aan T-shirts met ‘ABNAMRO BLIJFT’ uit onze vorige campagne (het dubbelzinnige alsof-idee uit de periode vlak nadat Rijkman-Groenink onze bank had verkwanseld aan de boze buitenwereld) over hun kop heen getrokken, en dito buttons op hun hartstreek gegespt. 

ABNAMRO BLIJFT.
Het was afgelopen maandag nog steeds een beetje hopen tegen beter weten in, maar de situatie was er alleszins op vooruit gegaan, nu de regeringen van de Benelux een kapitaalinjectie hadden toegezegd van 11,2 miljard euro aan het noodlijdende Fortis, dat sinds de periode Rijkman-Groenink onze absurde nieuwe eigenaar was.

Ook voor het grote publiek was afgelopen maandag tenminste duidelijk geworden, dat we toch echt een maatje te groot waren geweest voor Fortis, en dat ze ons moesten verkopen.

Per direct werden alle activiteiten inzake het RING-project, dat de integratie met Fortis moest bewerkstelligen, stop gezet. Voor 14.00 moesten alle Fortis-mensen hun toegangspasjes voor ons kantoor inleveren. Om 16.00 kregen ze nog een afscheidsborrel, maar dat was het dan ook. Op dinsdagochtend was er geen enkel Belgisch kenteken meer in onze parkeergarage te bekennen.
Vonden wij leuk. Destilleerden wij hoop uit: ABNAMRO BLIJFT!
Rationeel gezien was de kans 1%, maar dat is nog altijd beter dan de 0 van daarvoor.

Anyway, hoewel beter dan 0, ondertussen stonden we nog steeds op een urgente verlanglijst om doorverkocht te worden aan een externe partij. Aan BNP Paribas bijvoorbeeld, een Franse bank, die nog arroganter dan wij vroeger waren, het lef had om slechts 4 miljard euro te bieden, op dat waar Fortis nog geen jaar geleden 24 miljard voor heeft betaald. Of de Deutsche Bank, maar ja, die zag waarschijnlijk ook wel in, dat er van die 6 miljoen Nederlandse rekeninghouders, wellicht een substantieel aantal het niet grappig zou vinden om hun pensioen te moeten napluizen middels rekeningafschriften van de voormalige bezetter.
En de ING, daar zou Neelie waarschijnlijk wel een stokje voor hebben gestoken.

Maar wie dan wel, nu de hele financiele wereld in crisis, lees geldnood, verkeerde?

Ze wisten het allemaal, de mensen op onze afdeling. Namelijk aan ons. En dan bedoel ik: ons, ABNAMRO-medewerkers.
"Als we met die 21.000 werknemers nu allemaal 2 ton lappen, dan kunnen we onze eigen toko kopen voor 8 miljoen, 49% verkopen aan nieuwe aandeelhouders, en zelf de zeggenschap houden. Maken we nog steeds meer dan een miljard winst per jaar, kunnen we makkelijk die rente van betalen, houden we naast ons salaris de man nog een hoop geld aan dividend over op de koop toe!"
"Niet iedereen van die 21.000 werknemers kan zomaar 2 ton ophoesten", zei een snugger iemand.
Hij kreeg een vraagteken naar z’n kop geslingerd.
"Er zijn ook mensen die aan de balie werken", verklaarde hij zich, "en met die kredietcrisis, weetjewel, je krijgt niet zomaar een lening."
Maar dat werd simpel opgelost: "Dan vragen we de Brenninkmeijertjes erbij, of John de Mol, Joop v/d Ende, dat soort gasten."
"Of de van Oranjes", zei iemand.
"Nee, die zijn te links, die zijn daar te dom voor."
Er werd geknikt.

En de week ging voort. En natuurlijk werd er niet gebeld met de Brenninkmeijertjes. Of John de Mol, of Joop v/d Ende. Laat staan met de van Oranjes. Dat waren fantasieen. Borrelpraatjes. Maar ze waren ergens welgemeend. En het bleef maar door onze koppetjes spoken: "Je kan gewoon een gegarandeerd netto-rendement van 11% per jaar realiseren! Waar vind je dat nog!?"

Weet je wat het is? Wij weten alles. Wij weten hoe goed ons bedrijf in elkaar zit.

En de enige die dat ook ontzettend in de smiezen heeft gehad is Wouter Bos. Hij heeft een werelddeal afgesloten. Punt. Wij, jullie, iedereen in het Nederlandse taalgebied, degenen met Vlaams accent iets minder dan de anderen, maar toch, iedereen gaat hier ontzettend van profiteren. De kosten van die investering, pak’mbeet 672 miljoen euro per jaar aan rente, 3,50 euro per maand per Nederlander, worden ruimschoots goedgemaakt door de baten die je als 100% aandeelhouder incasseert als nettowinst, zeg minimaal 7,5 euro per maand pp. Met over 5 jaar (niet te snel verkopen Wouter!), als we weer beursgenoteerd worden, een eenmalige bonus van een (paar) duizendje(s) pp!
De aandeelhouders hadden ons gestolen, but we stole it back!

Om een lang verhaal kort te maken, zeg ik tegen jullie allemaal: Gefeliciteerd!

ABNAMRO BLIJFT!!!

Advertisements

6 thoughts on “AbnAmro blijft!

 1. Goh, wat een beer van een sprookje weer… ik zeg ten overvloede wacht niet tot je in je kist ligt met uitprinten gvd! you know what I mean.

  ieg – vanavond wordt er gevoetbald door mij en wat anderen, lokatie vooralsnog onbekend -later op de dag meer (ik bel wel)

  trouwens: ZONDAG BBQ om vijf/zes uur Buiksloterweg 30 (pak de pont naar Noord en loop dan op je dooie akkertje mijn straat op)
  neem vlees, wijn, bier mee in zelf te bepalen hoeveelheden.

  Gangmakers genoeg.

 2. Ik ben blij voor je, plukdenacht. Nuja, voornamelijk voor je collega’s (hoewel zo’n detacheringsbureau er natuurlijk ook niet moeilijk over doet om je direct te lozen, indien nodig).

 3. Ok, maar betekent dit nu dat ik niet met mijn fondsen hoef te schuiven? “Alles” kan gewoon bij de ABN blijven?
  (Ben maar een leek op dit gebied hoor)

 4. Exact, Nova. Je hoeft je geen zorgen te maken. Nu de Nederlandse staat de ABNAMRO heeft genationaliseerd is het de veiligste bank van Nederland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s