Economie

Eergisteren surfde ik voor de zoveelste keer naar de site met de realtime intraday-koersen.
"Fortis doet op dit moment 6,93", zei ik tegen Snorremans, mijn collega aan het bureaublok in de kantoortuin van de afdeling Marketing bij de ABNAMRO.
Hij verslikte zich in zijn dubbele espresso extra strong. Het leek me een drankje waarin je je niet graag verslikt, getuige zijn daaropvolgende hoestbui die hij met een steeds paarser wordend gezicht onderging.

"Gaat het?" vroeg ik.
*Reutel* deed Snorremans, terwijl hij geruststellend probeerde te knikken, ondertussen zwarte koffiespatten over zijn desk uitstotend.
"Moet ik even een servetje proberen te scoren?" vroeg ik, "of wat WC-papier?"

Snorremans graaide naar een willekeurige rapportage uit de stapels op zijn bureau en veegde hier en daar het een en ander half droog, "Nee, dank je", zei ie, "het gaat alweer, maar hoorde ik je nou net zeggen dat het bedrijf van die frietvreters die ons hebben overgenomen zojuist onder de 7 euro is gedoken?"
Ik ververste mijn scherm; "6,66 om precies te zijn", zei ik, "het gaat hard."

"Jezus, wat zijn het toch ook een stelletje zwakzinnige randdebielen, die k*tBelgen; op de pof zwaar boven hun stand onze mooie bank opkopen, en ons nu meeslepen in hun eigen vrije val. Zo verliezen we goddomme allemaal onze baan! Ik bedoel, ze hebben best verstand van bier brouwen en een goeie wafel kunnen ze ook nog wel bakken, daar ben ik heel genuanceerd in, maar Christus, het blijkt toch maar eens te meer dat het een achterlijk volk betreft."

Snorremans is niet de enige die er een dergelijke zienswijze op na houdt inzake onze veroveraars, onze bezetters. En hoewel ik mezelf als gedetacheerde een iets relaíere houding kan permitteren, snap ik de zorgen van mijn collega’s op de werkvloer. Ze werken doorgaans al tussen de 20 en 40 jaar voor de ABN danwel de AMRO, en sinds een tijdje dus reeds voor allebei, en dachten: "we staan onder vast contract van de grootste bank van de Benelux, De Bank, ons kan niets gebeuren. We zitten zelfs safer dan een ambtenaar."

Maar nu moeten ze dan toch plotseling allemaal vrezen voor de beruchte brief. De brief die elke dag op de mat kan liggen. De brief waarin staat dat ‘De Bank heeft genoten van de prettige samenwerking, en de loyaliteit en toewijding van de werknemer in kwestie, blablabla, maar dat het werkverband vanwege marktomstandigheden helaas niet verder kan worden gecontinueerd."

Sommige sadistische leidinggevenden schijnen die laatste zinsnede zelfs als volgt te formuleren: "in negatieve zin zal worden voortgezet." (Maar dat zijn slechts geruchten, en waarschijnlijk broodje Aap-verhalen.)

Anyway. Iedereen op mijn werk is in paniek en mineur. Want ze snappen het niet. Ze snappen het echt niet. Hoe dit kon.
Het enige wat ze denken te weten is dat het aan de Economie ligt.

De Economie.

De regering heeft het er nu, zeker zo op en na Prinsjesdag fulltime over, maar de Economie is een raar iets. Het is geen exacte wetenschap. Je kan niet met absolute zekerheid zeggen: als dit gebeurt, dan gebeurt er vervolgens dat. Sterker nog, de 2 belangrijkste theoretische stromingen (Keynesiaans versus Neo-klassiek) staan lijnrecht tegenover elkaar.
Rente/Bestedingen/Sparen verhogen danwel verlagen, het effect is theoretisch totaal verschillend, en de praktische uitwerking in het verleden biedt al decennialang voer voor een hoop statistisch gesteggel, maar blijkt uiteindelijk compleet onvoorspelbaar.

Dat komt o.a. doordat er ook een hoop psychologie bij komt kijken. Ook al een niet-exacte wetenschap. Ik bedoel, ligt iets aan de opvoeding, of aan de genen? Wordt sinds het vakgied bestaat al ruzie over gemaakt. En niemand weet het. Waarschijnlijk omdat het allebei waar is. Iedereen die een kind of kat heeft kan dat beamen.

Fortis voor 6,66. Was pakweg een jaar geleden nog 27. Mijn rationele ik zegt: "Buitenkans: Ontzettend kopen." Mijn emotionele ik zegt: "Ja dikke lul, met zo’n lage beurskoers en tegelijkertijd een liquiditeitsprobleem en het huidige beurssentiment gaan ze met een beetje exta tegenslag vet failliet: ontzettend short gaan."

Fortis

Er valt niets van te zeggen. Maar 1 ding weet ik wel. De enige economische wet waar alle theoretici het over eens zijn: Als we het beter willen hebben dan moeten we alles en iedereen massaal vertrouwen.
En vice versa geldt overigens het tegenovergestelde.

Best een grappige uitdaging voor onze maatschappij, zou ik zeggen, gegeven de al jarenlang voortdurende individualisering, de xenofobie, en de huidige politieke peilingen.

Als dat doorzet, we’re fucked.

Advertisements

1 thought on “Economie

 1. ik heb vandaag een hoekhuis
  aan de hei gekocht
  vind je het lekker
  vroeg ik nog
  die staaf plakken de dennenaalden
  we bogen naar de televisietoren van H.
  daarna wist ze niet meer waar de wagen stond

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s