Budapest

Budapest

is ontzettend relaí. Serieus. Helemaal mijn stad. Ze zitten er allemaal al vanaf 11.00 ‘s ochtends grote pilsen te hijsen op al die terrassen van ze, en ‘s middags verkassen ze naar 1 van hun 8 stijlvolle thermische badhuizen om daar in water van 38 graden celsius buiten een potje te gaan zitten schaken en alles.

Schaken_in_bad

Ik ben er geweest van afgelopen vrijdagmiddag tot en met vanmorgen maandagochtend, en ik heb er in dat hele lange weekend om precies te zijn 0 (nul!) politie-agenten gezien. En toch loopt er alles op rolletjes. Niemand is agressief. Integendeel. Zelden een miljoenenstad gezien waar zo weinig werd getoeterd in het verkeer als in Budapest.

Plus: ze hebben geen rookverbod. Niet in de horeca, en zelfs niet op de luchthaven. Maar boekwinkels daarentegen, daar wemelt het van.

En had ik al gezegd dat ze prachtige gebouwen hebben? Ze hebben prachtige gebouwen.

Kerkkoepel_baselik

Het is er bovendien nog steeds relatief goedkoop. Een halve liter Sökör (spreek uit: ‘Sjeur’) kost er zelfs op de toeristische terrassen eigenlijk nooit meer dan 1000 forint (2,50 euro), en als je settelt voor een authentiekere locatie kan je makkelijk uit de voeten met een briefje van 500. Hongaarse champagne, die zich trouwens prima kan meten met de betere prosecco’s, is meestal nog goedkoper.

Natuurlijk, het voormalige communistische land is sinds de val van de muur en vooral sedert de toetreding tot de EU zwaar aan het verwesteren. Je kan er tegenwoordig tamelijk normaal eten en van de grote 4 uit de klassieke Oostblok-auto-industrie, te weten de Trabant (Daf-imitatie), de Dacia (gekopieerde Renault 12), de Wartburg (Simca 1000) en de Lada (tsja), zie je er nog maar verdomd weinig rijden.
En dat laatste is jammer.
Maar als ze er vanaf nu de tijd gewoon weer stil zouden zetten, dan zitten ze daar voorlopig gebeiteld.

Advertisements

3 thoughts on “Budapest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s