Back Alley Poetry

Het leukste poeziefestival van Nederland is naar mijn bescheiden mening "Dichter bij de bar" in Delft, georganiseerd door Christiaan Mooiweer. Die jongen kwam ooit op het even simpele als geniale idee om aantal goedgebekte podiumdichters in duo’s langs de cafe’s in de binnenstad te laten trekken, om ze ter plekke zeer korte maar evenzo krachtige optredens te laten verzorgen. Een soort poetry-raids. Middels guerrilla-performances het barpubliek dat grotendeels nooit kaas van poezie had gegeten, overdonderen en laten zien dat gedichten wel degelijk entertaining kunnen wezen. "Grappig", "ontroerend", "lekker", "knap", of gewoon "mooi", maar in ieder geval niet per se saai of ouderwets.

Ik heb opgetreden tijdens alledrie de edities van "Dichter bij de bar" die er tot nu toe zijn geweest. En om eerlijk te zijn: toen het evenement voor de eerste keer werd georganiseerd hield ik vantevoren mijn hart vast en zweette duizend peentjes. Bekeringsmissies zijn namelijk de engsten die er zijn, vooral als het poezie betreft.
Maar mijn vrees bleek achteraf voor niets: het werd een daverend succes. En in de jaren daarna werd het alleen nog maar grandiozer.

Morgen is het Nationale Gedichtendag. Of eigenlijk moet ik dat ‘Nationale’ weglaten van de overkoepelende Rotterdamse organisatie (PI), want Gedichtendag beslaat tegenwoordig behalve ons eigen Koninkrijk, ook Vlaanderen. Oftewel ons hele taalgebied. 

De vraag of mijn geboortestad, Tiel (Gelderland), ook onder dat taalgebied valt, daar zullen sommigen misschien over willen discussieren (Tiel heeft namelijk tevens een eigen taal: ‘Tìls’, wat ik overigens het prachtigste dialect van de wereld vind, al was het maar omdat het rijmt op ‘pils’ – kijk daarmee kan je als dichter uit de voeten), maar dit terzijde. Tiel doet morgen ook mee aan Nationale Gedichtendag. En wel met het volgende evenement:

Bap

Tot zover de poster van het festival dat morgen plaats vindt. De inhoud van die poster doet misschien vermoeden dat de opzet min of meer is gejat van het succesvolle "Dichter bij de bar"-festival. En ik kan je vertellen: dat klopt.
Volgens het principe ‘Beter goed gestolen, dan slecht gemaakt’. Of, om in Gedichtendagsfeer te blijven: "beter goed geimiteerd, dan beroerd gecreeerd".

Toch heeft de organisatie een eigen, Tiels tintje aan het concept gegeven. De 3 namen die op de poster staan: Henk van Zon, Khalid Boudou et moi, hebben stuk voor stuk stevige Tielse roots.
Henk van Zon is de zanger van de succesvolste Tielse rockformatie allertijden (‘Urf Rund en Rukvet nr 7’ – Grootste hit: ‘ik ben een beest (altijd geweest)’), die tevens gedichten schrijft. Echte Tielenaar.
Khalid Boudou is de jonge beroemde auteur van o.a. de romans ‘het Schnitzelparadijs’ en ‘Pizza-maffia’, die beiden zijn/worden verfilmd (morgen is die eerste film trouwens ook op TV, geloof ik). Schrijft ook gedichten en woont al heel lang in Tiel, dat door hem consequent  ‘Tiel-a-viv’ wordt genoemd.
En ik, tsja ik. De eerste Nederlands kampioen poetryslam die geboren plus getogen is in Tiel. En al woon ik nu al weer bijna 20 jaar in Amsterdam, ik mocht toch komen.

Sterker nog: de organisatie heeft mij in december 2007 gevraagd om nog 4 andere ‘professionele’ dichters uit de hoofdstad te inviteren voor "Back Alley Poetry" in Tiel.
En dat is gelukt. Ondanks dat de tijd kort was (ik bedoel: ‘hallo, het is Nationale gedichtendag, dan is iedereen al maanden van tevoren bezet!’), heb ik zowaar enkele van mijn favoriete namen uit het circuit bereid gevonden om met me mee te reizen naar mijn geboortestad:

Sander Koolwijk: winnaar NK poetryslam 2005
Bernard Wesseling: winnaar Budding’prijs 2007 voor het beste poezie-debuut
Sander Meij: NK-slam-veteraan

En, tadadatatadaah! De dichter die nadat ze de documentaire "Slammers" hadden gezien, door mijn eigen Tielse vrienden als hun ultieme favoriet werd uitgeroepen: Eus!

Plus! Daarnaast! Hebben wij (Khalid, Henk en ik) vorige week, tijdens een soort voorronde van ‘Back Alley Poetry’, 7 Tielse amateurdichters geselecteerd, waarmee de ‘professionele dichters morgenavond duo’s gaan vormen.

Enfin. Komen dus! Allemaal! Uit het hele land! Wat zeg ik? Uit het hele taalgebied! Vergeet de katheders van waarachter morgen tout dichtend Nederland en Vlaanderen hun poezie zullen mompelen. Ga voor spanning en sensatie! Ga naar Tiel!

Ik besef hoe kansloos de combinatie van die laatste 2 zinnen schijnt. Maar geloof me: het is waar.

Advertisements

1 thought on “Back Alley Poetry

  1. Het was nog veel mooier: de Fransen en Duitsers gingen op bezoek in elkaar loopgraven, gaven elkaar geschenken en ‘s nachts hoorde je gemeenschappelijk gezang van beide kanten.
    Het heeft geen dagen maar weken geduurd voordat ze zover waren dat ze weer op elkaar gingen schieten…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s