BDE

Vanavond zat er bij Pauw en Witteman een arts aan tafel die een boek heeft geschreven over BDE. BDE staat voor "Bijna Dood Ervaring". Het item werd ingeleid met een fragment uit ‘Flatliners’; een Hollywoodfilm met oa Julia Roberts en Kiefer Sutherland, waarin een stel geneeskundestudenten BDE’s probeert op te wekken door ‘s nachts in de prakticumruimte van de medische faculteit, om de beurt bewust hun eigen te hart laten stilzetten (flatline), onder begeleiding van de anderen uit hun nieuwsgierige groepje.

Et voila: prompt kreeg je in de film beelden voorgeschoteld van idyllische Alpen Rocky Mountains toppen, nostalgische draaimolens en visioenen van de schitterendste eeuwige jachtvelden, waarin, en dat zal Mao goed hebben gedaan, duizend soorten bloemen bloeiden.

Goeie film! Vond ik destijds. Ik kreeg er in ieder geval ontzettende zin van om standtepede te sterven.

Natuurlijk zat er in de film, het zou eens niet, een addertje onder het wasmiddelreclamelesque groene gras. Kiefer Sutherland, overigens uitzonderlijk goed getypcast, speelde een enigszins arrogante eikel. Een ambitieuze lul, die een net iets langere flatline wilde uitproberen dan de rest van zijn medestudenten. Waarschijnlijk om Julia Roberts te impressen. Maar z’n plan om het mooiste meisje van de klas z’n nest in te lokken kreeg meer voeten in de hiernamaalse aarde dan ie vooraf had bevroed.

Kiefer bleek namelijk vroeger toen ie klein was, een jongetje te hebben gepest. En dat jongetje was de pijp uitgegaan. Je raadt het al: datzelfde jongetje zat Kiefer daar in de hemel, tijdens zijn BDE, behoorlijk te fucken.
Niks geen lollige bedoening daar in het hiernamaals dus, voor Kiefer. Integendeel. Het werd een grote nachtmerrie.
*kuch* Subtiele Hollywoodboodschap: What goes around, comes around. 

Hetzelfde zei eigenlijk de arts, die vanavond aan tafel zat bij Pauw en Witteman. Okay, hij kraakte wel eerst eventjes de film af ("typisch Hollywood"), maar liet daarna een patiente van ‘m aan het woord, ene Machteld, die verwoordde hoe een BDE eigenlijk in elkaar stak. Na het bekende tunnel ("maar het is eigenlijk meer een spiraalbeweging") van licht-verhaal kwam ze met: "Ik denk bij BDE liever niet aan ‘Bijna Dood Ervaring’, maar meer aan ‘Bewustwording Door Ervaring’ – ik trad met mijn ziel buiten mijn lichaam en kreeg inzicht in alle kosmische wetten en hoe mooi we hier met elkaar zouden kunnen samenleven op aarde…"
"Ja", viel de arts in, "van al mijn patienten hoor ik dat. Er zijn gewoon kosmische wetten. Alles hangt met elkaar samen. Alles wat je een ander aandoet, doe je eigenlijk jezelf aan."

"Vind je het niet jammer dat je weer uit je BDE bent ontwaakt?" vroeg Witteman.
"Nee", zei Machteld, "het werd me opeens heel duidelijk dat hier het paradijs ligt."
"Hoezo?" vroeg Paul Witteman, "is er geen hemel dan?"
"Ik denk het niet", zei Machteld, "ik ben er van overtuigd dat na de dood onze ziel hier voortleeft, weliswaar zonder lichaam, maar wel bewust."

Dat vond ik angstaanjagend. Ik ben namelijk nog van de ouderwetse school, die hoopt dat er na de dood opeens zoiets opdoemt als een walhalla waarin alleen maar leuke mensen wonen en louter goeie muziek wordt gedraaid. Een plek waar je eindelijk verlost bent van alle stress, alle slechte smaak, al het gedoe en de rest van het aardse gezeik.
En ik moet er al helemaal niet aan denken dat ik als ik dood ben, nog iets te schaften zou hebben met onze eigen wereld van na pakweg 2050. Ik bedoel, ik ben persoonlijk bij leven best een goeie jongen geweest, maar als onze eigen toekomstige aarde de hemel zou moeten vertegenwoordigen, laat ‘m dan maar zitten.

Vanmorgen in de Volkskrant:

Sigmundbde4 

I rest my case. No further questions.

Advertisements

4 thoughts on “BDE

  1. Ja, Svennie. spijt komt na de zonde. en als we dan toch op de aforistische toer zitten: zonder schaamte is de mens maar een triomfantelijke idioot.

    dat heb ik geleerd afgelopen dinsdag, zeg.

  2. Ik heb ook een BDE mee gemaakt.
    Veel mensen hebben een gedachten van; ik moet nog iets afmaken hier.
    Ik van waarom moest ik terug.

    John

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s