Creep

Ik moest vandaag werken helaas. Anders zou ik zeker in Den Haag te vinden zijn geweest waar een demonstratie werd gehouden tegen het aanstondse rookverbod in de horeca.

Wat ik erg jammer vind is dat het in Nederland zo overhaast wordt ingevoerd. Dat er hier nooit serieus is gesproken over alternatieven. Ideaal zou natuurlijk zijn om gewoon de moderne techniek het werk te laten doen, zoals de geavanceerde afzuigkappen die werden ontwikkeld om de rookoverlast voor 99 van de volle 100% weg te nemen. Ze bestaan inmiddels, edoch net iets te laat om een rol te spelen in de beleidsvorming, zo is gebleken.
Maar ook het zogeheten ‘Spaanse model’, waarbij roken in de horeca in principe verboden is, maar er tegelijkertijd legio vergunningen zijn verleend voor ‘rokerscafe’s’ en ‘rokersrestaurants’, is nooit volwassen onderdeel van de uberhaupt onvolgroeide discussie geweest.

Te Spanje schijnt in ongeveer 3 op de tien horecagelegenheden nog gewoon een sigaretje te mogen worden opgestoken. Een percentage dat misschien niet geheel ontoevallig precies overeenkomt met de verhouding rokers/niet-rokers in het land. De bezoekersfrequentie vertoont overigens exact het omgekeerde statistische gedrag, maar er is niemand die klaagt, want iedereen vindt het perfect geregeld.
De rokers verkeren gezellig opgepropt in bedompte ruimtes met een cerveza in de ene en een dampende Ducados in de andere hand, en de gezondere medemens, de mens van deze tijd, drinkt met zijn jengelende kinderen na afloop van het shoppen gewoon een extralarge dietcoke in een rookvrij cafe, waarbij hij/zij kan kiezen uit een overdadig aanbod van gegarandeerd steriele uitspanningen.

Briljant, zou ik zeggen. Want wat een vooruitgang voor alle partijen!

Misschien, en ik zeg dit nota bene als roker en kroegtijger, hebben we in Nederland te lang gewacht met een adequate wetgeving op dit gebied. Het belangrijkste argument dat door voorstanders van het rookverbod in de huidige paniekdiscussie wordt gebruikt is namelijk dat "we in Nederland achterlopen op de rest van West-Europa", en dat "roken in de horeca niet meer van deze tijd is."
Tel daar bij op dat het in ons land momenteel verschrikkelijk in de mode is om (1) "niet meer te polderen", (2) "niet meer te draaien" en (3) "geen halfslachtige maatregelen te nemen", en je voelt aan dat je als rokende kroegtijger vies de lul gaat wezen.
Want bovenstaande opsomming valt te vertalen als: (1) "niet meer te luisteren naar de praktijkdeskundige vertegenwoordigers van alle betrokken groeperingen", (2) "blind te zijn voor de weldaad van voortschrijdend inzicht" en (3) "het kiezersvolk is nu eenmaal toch te dom voor nuances, dus we doen gewoon zero tolerance."

En hoewel uit ‘zero tolerance’-beleid normaliter ontzettend grappige passages vallen te quoten, gewoon omdat ze in hun blinde rechtlijnigheid per definitie stupide zijn, word ik van onze huidige minister van gezondheidszorg, Ab Klink, toch echt een beetje bang.

Natuurlijk, hij was er weer, zo’n stupide rigide passage. Ik las ‘m in de NRC; Klink had in zijn plannen geschreven "dat ook voor zelfstandigen die thuis werken, zonder personeel, een rookverbod geldt."
Om de werknemer te beschermen.
‘Hahaha’, lachte ik, ‘wat dom! Wat een blunder!’
De VVD had geprotesteerd, las ik vervolgens; "Dit is van een staatsbemoeienis waar ze in het oude Sovjetrijk van kunnen leren."
‘Hahaha’, lachte ik nog steeds.
Tot ik verder las:
"Klink kwam de Kamer uiteindelijk deels tegemoet. Hij wil de verkoop van tabak toestaan in de hele kunst- en cultuursector, aanvankelijk wilde hij dat alleen bij popconcerten. Het rookverbod in werkruimten van thuiswerkende zelfstandigen wil hij heroverwegen."

Na het lezen van die alinea begon ik ‘m serieus te knijpen. Ik vrees dat deze minister echt heel dom is. Ik bedoel, dat je na een obvious blunder naar goed Haags gebruik debiteert dat je je beleidsnota wil ‘heroverwegen’, dat snap ik nog.
Vertaald betekent dat namelijk gewoonlijk: "Sorry, foutje, bedankt".
Maar als je de kamer op andere punten uit diezelfde beleidsnota alvast tegemoet komt, alvast consessies doet, maar tegelijkertijd aangeeft juist die ene passage wel degelijk te willen heroverwegen, dan meen je die passage waarschijnlijk serieus.

Creep.

Speciaal voor de minister van VWS een stripje van Sigmund. Hij is van pakweg een half jaar geleden. Toen ik nog de illusie had dat erover te praten viel.

Sigmund

Advertisements

1 thought on “Creep

  1. Het is hier (duitsland) hetzelfde probleem hoor.
    Ik denk dat de horeca er wel een heleboel schade aan zal hebben.
    Want wat is een kroeg zonder bier en sigaretten geur?
    Juist, een wachtkamer waar je op de volgende morgen zit te wachten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s