No Chicken

Let op, misschien ben ik veel te dronken om hier nu iets over te schrijven. Maar het zit me hoog en het moet, ondanks dat ik mezelf prospectief wellicht compleet belachelijk maak.

Waar het om gaat: Rasmussen. Ik heb het er zwaar mee. Niet met Rasmussen zelf, don’t get me wrong, maar wel met L’Equipe, de UCI en Rabobankploegleider Theo de Rooij. De hypocriete flikkers.

Laat ik voorop stellen dat ik geen fan ben van doping. Wel ben ik enorm enthousiast als het om wielrennen gaat. Er is geen sport op aarde waar de fysieke kracht van het collectief uiteindelijk, als het er echt op aan komt, zo mooi en natuurlijk overvloeit in de mentale martelgang van het individu dat de definitieve ultieme prestatie moet leveren.

Maar zelfs ook zonder dat collectief. Ik bedoel, renners zijn geen voetballers. Daar waar nachtbraker Romario rustig balletjes afwachtte en zijn schouders ophaalde als ‘m 90 minuten lang geen bespeelbare pass werd toebedeeld, daar kan de klassementsrenner, de kopman van een topploeg, zich niet verschuilen. Aanklampen moet-ie, en meeharken. Tot en met ie op de slotcol vier maal dood is gegaan en zes keer gestorven.

En dan moet ie op dat moment ook nog, als het even kan, demarreren.
Djiezus.

Rasmussen is een man naar m’n hart. Een freak. Stickertjes van z’n fiets pulken, gaatjes in z’n zadel boren en het vertikken om een geel polsbandje te dragen voor Lance Armstrongs actie tegen kanker. ‘Zo’n bandje is toch bijna een gram, weet je.’
Rasmussen is een neuroot in zijn queeste naar het lichtst mogelijke gewicht.
En dat vind ik prachtig. Als ik dat soort dingen lees word ik helemaal warm vanbinnen.

Waar L’Equipe mee bezig is, kan ik voor mezelf nog wel verklaren. Want het is inderdaad kut dat er sinds het dopingschandaal rondom volksheld Virenque geen Franse renner van betekenis een promintente rol voor zijn rekening heeft kunnen opeisen binnen de Tour.
En dat de UCI als een speelbal is van de publieke opinie, dat weet iedereen.
Maar potverdorie, dat Theo de Rooij, toch zelf een ex-renner, zo resoluut en onverbiddelijk, maar vooral zoals het spreekwoordelijke blad aan de boom, zou omslaan ten gevolge van een niet gecheckte verklaring van de een of andere Italiaan die in zijn tijd altijd aaste op de bolletjestrui, maar die nooit over het talent bleek te beschikken om ‘m tot aan Parijs te behouden Cassani, dat had ik niet verwacht.

Er zullen commerciele belangen meespelen. Uiteraard. Dat doen ze altijd. Ik bedoel, het is verdomde klote als je volgend jaar met je Raboploeg met de stille trom wordt uitgerangeerd en niet eens mee mag doen. Zou toch zonde zijn van zo’n belofte als, ik noem maar iemand: Thomas Dekker, die dit jaar toch maar mooi pakweg 53e zal worden.

Het is allemaal begrijpelijk. Maar er is maar een man die een jaar lang heel zijn complete ziel en zaligheid heeft opgeofferd.
1 man die, ook al zou ie in de Dolomieten (zijn woonplaats) hebben getraind ipv in Mexico (waar zijn vrouw woont), echt heeft geleden, en die nu nog meer lijdt dan ooit.

Michael Boogerds commentaar aan de start van de etappe vanochtend, dat vanavond werd uitgezonden in het Tournournaal, was wat dat betreft veelzeggend.
Ik ga het niet herhalen. Check het maar op uitzendinggemist.nl ofzo. Doe ook eens wat moeite, verdomme.
Enfin, het komt er op neer dat ie het niet eens is met de beslissing van zijn ploegleiding.
"Waarom?" vroeg de verslaggever.
"Dat zeg ik op mijn gevoel", zei Michael.

En zo is het.

Gevoel.
Fuck de publieke opinie.
L. komt net op de proppen met nog een stapelgedicht in dit kader. De titel heb ik er zelf voor de gelegenheid bij verzonnen. Komt ie:

De_pers

Stapelgedichtrasmussen

Advertisements

1 thought on “No Chicken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s