Kerstboom

“Ik heb kransjes gekocht!” riep ik juichend naar L., toen ik thuiskwam van mijn werk, “voor in de boom!”
“Cool”, zei L. die op de bank voor de open haard zat, “ik heb ook het een en ander aangeschaft.”
Voor haar stonden twee grote kartonnen tassen.

Vorig jaar viel Kerst op zijn beroerdst, op louter weekenddagen. Ik kwam vrijdag uit mijn werk, at twee keer eend en zat maandag weer aan de arbeid. “Hoe was je Kerst?” vroeg een collega.
“Kerst?”

Dit jaar hebben we daarom een boom genomen. En niet alleen een boom. Enthousiast toverde L. een bos groen met snottebellen uit de kartonnen tassen tevoorschijn.
“Qu’est-ce que c’est?” vroeg ik.
“Zie je dat dan niet!?” riep L., “een Mistletoe!”
“Wow!”, zei ik.
“Goed he!”, zei L., “waar zullen we ‘m hangen?”
Ik tuurde het plafond af en constateerde hardop : “Dat wordt een spijkertje tikken”.
“Nee, zonde”, zei L., “waarom hang je ‘m niet aan de rookmelder?”
“Verrek! Goed plan!”

We hadden de kerstgedachte stevig bij de lurven en gaven elkaar een kus onder de Mistletoe, terwijl Wilson, mijn kat, een kerstkrans uit de boom snaaide.
Wilson wordt altijd een beetje jaloers als L. en ik aan het zoenen zijn. Verbeten knaagde ze het chocoladeschuim tot aan de laatste kruimel naarbinnen.
“Ze wordt dik”, zei L.
“Grr”, zei Wilson.

Afgelopen zondag, toen mijn zusje en ik in het verzorgingstehuis bij mijn Oma waren, belde ik mijn moeder. “Moesten we nog iets met die 6 gloeilampen?” vroeg ik, n.a.v. het absurde verlanglijstje dat mijn Oma aan mijn moeder had doorgegeven.
“Euhh.., je belt niet zo gelegen”, zei mijn moeder.
“O?”
“Papa en ik zijn net de kerstboom aan het optuigen…”
“Ah..”

De kerstboom optuigen is een serieuze aangelegenheid, herinnerde ik me plotseling. Toen mijn zusje en ik jong waren was het ergens nog wel leuk geweest. Om de beurt mochten we een glimmend bekunstsneeuwd kerstobject uit de doos kiezen, en dan hing mijn vader die in de boom. Over de definitieve plek van de objecten hadden we weinig te zeggen, dat was het terrein van mijn vader, maar de volgorde van ophanging werd ons, op 1 object na (de piek, die moest volgens mijn vader per se als laatste), volledig toevertrouwd.
Mijn favorieten waren de lange Zeppelinachtige sigaar, de gitaar en de trompet, mijn zusje opteerde steevast voor de kerstballen met inkepingen, waar zich mozaieken van glittersteentjes in hadden genesteld. De engeltjes van brooddeeg die mijn moeder ooit vlijtig had gebakken, bleven altijd als laatsten over.
Dat vond ze niet erg, zei ze dan tegen mijn vader, “zo zijn kinderen”.

Nadat alle objecten, op de piek na, eindelijk in de boom hingen, ging mijn vader aan de gang met de verlichting. En met de slingers. Alles moest precies symmetrisch zijn, vanuit alle hoeken van de kamer. Als een Picasso liep hij om de haverklap van de boom weg, om met zijn schildersoog van een afstandje te constateren : “er klopt nog geen zak van, GODVERDOMME!”

Mijn moeder, mijn zusje en ik, we zaten erbij met rinkelende lepeltjes in trillende kopjes thee. We mochten niks doen. Niet helpen en niet weggaan. Zien moesten we, zien hoe hij leed, om voor ons de mooist opgetuigde kerstboom ter wereld te scheppen.

L. en ik hebben niet de mooist opgetuigde boom ter wereld. Maar wel de coolste! Van voren is ie helemaal bling bling, maar aan de achterkant hangen schaalmodel skeletjes aan levensechte stropjes. Als piek hebben wij de prachtigste kitsch-engel van het Westelijk halfrond en aan de voet van de boom verschuilt zich een opwindpoppetje dat verdacht veel gelijkenis vertoont met die ouwe trouwe Hein.
Vinden wij leuk. Kunnen wij om grinniken. Als we elkaar een kusje geven onder de Mistletoe.
Maar daar had ik het niet over.

De piek moest als laatste, vond mijn vader. De kroon op het werk of iets dergelijks.
Die grote boom. Het keukentrapje. En die ene keer dat ie viel.

2 thoughts on “Kerstboom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s